Proteza fixa prin tehnica Multi-Unit

Proteza fixa Multi-Unit

Pacientii care au pierdut toti dintii , au cateva optiuni de reintregire a danturii, pornind de la cea mai veche si mai ieftina metoda – protezarea cu proteze mobile acrilice-, si ajungand recent la tehnici complexe de protezare fixa, cu ajutorul implanturilor si a suprastructurilor fast & fix sau sistemelor multi-unit.

Chiar daca se ajunge la costuri mai mari in ultimele cazuri, este incontestabil confortul si imbunatatirea functionalitatii si esteticii cavitatii bucale. In cele ce urmeaza ne propunem sa descriem restaurarea prin tehnica multi-unit, care ofera din punctual nostru de vedere un raport otpim calitate/pret in situatiile edentatiilor totale.

Tehnica Multi-Unit (All on Four/Six) este o optiune excelenta pentru pacientii care au experimentat pierderea tuturor dintilor de pe o arcada sau au probleme de parodontopatie. Este, de asemenea, o optiune pentru lipsa de os (inaltime, latime si volum).

Reda pacientilor sansa de a avea dinti ficsi, nemobilizabili atunci cand acestia nu-si permit investitia in 10-12 implanturi si tot atatia dinti din ceramica pentru a rezolva problema. In plus, structura finala este mult mai usoara si incarca osul bazal cu o forta mai mica in timpul miscarilor de masticatie. Initial se analizeaza printr-un computer tomograf, osul maxilar pe care urmeaza sa se restabileasca dentitia. Apoi se aplica cele 4-6 implanturi, cu sau fara aditia de os in functie de caz.

Dupa perioada de vindecare, timp in care pacientul poarta provizoriu o proteza mobila acrilica (si are ocazia sa faca distinctia intre disconfortul protezarii mobile si eventualul confort al unei lucrari fixe ☺), se procedeaza la descoperirea implanturilor si la alegerea sistemelor multi-unit necesare.Metoda Multi-Unit foloseste patru/sase implanturi dentare si asigura impartirea presiunii pe fiecare implant in masticatie sau vorbire. Implanturile Multi-Unit ofera o mare stabilitate si rezistenta de ancorare la os. In functie de caz se pot insera 4 sau 6 (maxilarul are o densitate osoasa scazuta) implanturi dentare la maxilarul superior  si 4 implanturi dentare la mandibula (maxilarul inferior).

Ce presupune lucrarea definitiva?

In primul rand o punte totala, formata din 12 dinti (frecvent) . Puntea se fixeaza prin insurubare, stransa de catre specialistul protetician dupa un algoritm special, cu ajutorul unei chei dinamometrice cu cuplu de forte controlat (de aceea nu este indicat ca aceste lucrari pretentioase si scumpe sa fie manipulate si igienizate de catre medici fara experienta in domeniu). Va fi indepartata cu usurinta prin desurubare, ori de cate ori este nevoie sau pentru igienizarile profesionale periodice

Costul unei proteze fixe multi-unit

Pretul lucrarii definitive se poate stabilii numai dupa osteointegrarea implanturilor si purtarea lucrarii provizorii, in functie de situatia clinica la momentul respectiv, de gradul de complexitate si materialul din care este realizata. Nici lucrarea provizorie pe implanturi si nici lucrarea definitiva pe implanturile dentare nu acopera bolta palatina, deci prezinta un confort incontestabil la purtare!

Orientativ, pretul unei proteze fixe multi-unit incepe de la 3500 euro

  • implanturi - 4 * 500 euro
  • aditie os - daca este nevoie
  • lucrare finala - aproximativ 1500 euro